La millor actuació de la història.

Fa poc un company de la colla em deia, “Si tothom, la premsa, el món casteller… diu que l’actuació dels Minyons de Terrassa en la darrera Diada de la Colla és la millor actuació castellera de tota la història, per què ens posem tossuts en treure-hi ferro?”.

“Bé –li vaig contestar- això del superlatiu del “millor” castell, “millor” actuació de la història és un llenguatge i relat que comença a estar un xic devaluat; massa sovint tenim  el “millor” castell o la “millor” actuació de la història. Portem 7 temporades seguides sent les “millors” temporades de la història. I aquesta temporada que ve viurem més moments “millors” i “històrics”.  Com a titular periodístic està desgastat. Urgeix canviar de relat per continuar tenint credibilitat i sent interessants i atraients al públic. A més, és un discurs, fet des de la valoració dels castells a partir de la taula de puntuació del concurs de castells. I n’hi ha que pensem que els castells no es poden objectivar en punts. Els castells són una festa popular… i tal i pasqual. I a més, jo no sóc capaç de dir que un 3de9f amb el pilar és millor que un 2de8 net i si aquest és millor que un 4de9 o si els castells de 10 amb folre i manilles són més valuosos que els castells de 9 nets, encara que ho digui la puntuació del concurs. Diria més no m’interessa massa, o gens! Crec que una de les virtuts dels castells és justament això, que no són objectivables i que generen debat i controvèrsia permanent. Per mi totes les actuacions amb 2 castells de 10 descarregats per la mateixa colla i acompanyats per un altre gran castell em semblen actuacions brutals. I les d’un castell de 10, un casteller de 9 amb pilar i un castell net també! per mi totes són del mateix nivell. A més, les actuacions castelleres i el seu valor cal posar-les en el seu context, entorn, plaça, moment. Per mi la valoració de l’actuació va lligat amb si m’emociona, si em fa plorar, si em fa feliç… personalment i, sobretot, col·lectivament”.

millor-actuacio-de-la-historia

Els 4 castells dels Minyons de Terrassa a la Diadad de la Colla 2016

“És cert –em va contestar-, però hauries de reconèixer que si una actuació castellera són 3 castells i un pilar, l’actuació dels Verds al concurs i la de la Vella a Santa Úrsula, les altres dues vegades que s’han descarregat dos castells de 10 al mateix dia per una mateixa colla, no tenien pilar de mèrit final. I això si que és objectiu”. Però vaig continuar tossut sense voler entrar en una narrativa que no m’hi sentia còmode. “A més, crec que la meva colla ha de tenir un discurs públic, en privat que cadascú digui i pensi el què vulgui evidentment, d’humilitat i modèstia –l’hi vaig dir-. No crec que la prepotència castellera sigui positiva ni ens afavoreixi, no suma ni provoca adhesió. I Minyons, per continuar creixent necessita, fer amics i mostrar-se oberta i amable.  A més no era l’actuació que volíem fer, que ens va caure el 2de8, i per tant la satisfacció és gran però no completa i això també s’ha de poder expressar”.

Evidentment, la conversa castellera va continuar per altres viaranys. Em va quedar el cuquet, però, i vaig anar-hi rumiant.

I si tenia raó? Perquè hi hagi controvèrsia algú ha de defensar una de les postures en tensió. Dubtar, a més, ens fa humans i Joan Fuster deia en un conegut aforisme: “Defensa el dret a canviar d’opinió que és el primer que et negaran els teus adversaris”. Em sembla correcte que com a colla no haguem utilitzat públicament “la millor actuació de la història”. A vegades però, també és important generar i crear un pic d’autoestima, i saber on som, que el què hem fet té transcendència social i històrica. I em venen al cap la gent que s’ho mereix, que hi han deixat grans esforços, moments difícils, patiments… a més, després de ni ser esmentats a la Nit de Castells, tot i haver descarregat el primer castell de 10 a Barcelona i, potser, cal dir-nos-ho solemnement i clara, ara que ja no sóc president de la colla i això és un bloc personal, l’actuació del 20 de novembre del 2016 dels Minyons de Terrassa ha estat, segurament i amb tota la relativitat del món, la millor actuació castellera de la història!!

Nota:  El 3 i 4 de 10 amb folre i manilles s’han descarregat en una mateixa diada, fins avui, 4 vegades, sent avui el sostre casteller. La primera vegada va ser a la Diada dels Minyons el 22 de novembre del 2015, acompanyats del 3d 9 amb folre i pilar sols carregat, i pilar de 8 amb Folre i manilles. El 2016 els Castellers de Vilafranca els van descarregar al Concurs de Castells del 2016 acompanyat del 2de8 net carregat, però al concurs no va acompanyat de pilar, i la Colla Vella dels Xiquets de Valls van repetir l’heroïcitat per Santa Úrsula del mateix any, però no hi van fer pilar de mèrit final. L’actuació dels Minyons de Terrassa a la seva Diada de la Colla del 2016, com diu el meu amic Sergi Castells, és la primera actuació amb 2 castells de 10 + un altre  castells de gamma extra + Pilar de 8 amb els 4 castells descarregats (tot i que no tots els castells descarregats).

About cescpoch (7 Articles)
Terrassa, Països Catalans (1970). Director general de l'Agència Catalana de la Joventut. Historiador. Membre de la Colla Castellera Minyons de Terrassa. Militant d'ERC des del 1991. Durant 20 anys fent de sindicalista a la UGT de Catalunya. He participat en projectes de cooperació a l'Iraq, al Marroc i a El Salvador. Vaig ser insubmís al servei militar obligatori. Tot el què sóc és gràcies al cau i a l'escoltisme. Pare de dues nenes. Amb un bon sofregit, una picada i un vinet, la vida és viu millor!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: